De afgelopen jaren heeft ServiceNow honderden bedrijven geholpen met hun IT-operations, zoals het installeren van nieuwe software, het vervangen van achterhaalde en verouderde systemen en hulp bij het optimaliseren van bedrijfsprocessen. Eén van de bedrijven die veel baat heeft gehad bij de tussenkomst van ServiceNow is NXP. NXP werd in 1853 opgericht onder de handelsnaam Phillips Semiconductors en is één van de grootste leveranciers van halffabrikaten die zich richt op geïntegreerde toepassingen voor connected vehicles, end-to-end security en slimme connected oplossingen. Met meer dan 44.000 werknemers in meer dan 35 landen wereldwijd, is het geen wonder dat een bedrijf van deze omvang een gecentraliseerde en eenvoudig te monitoren IT-operations nodig heeft!
Tegelijkertijd heeft een snelle verschuiving in ontwikkeling en groei de bedrijfsprocessen van NXP drastisch doen veranderen, waardoor er meer behoefte ontstond voor een gestroomlijnde IT-infrastructuur die gemakkelijk bereikbaar is voor iedereen. Voorheen, zoals Sebastiaan Laurijsse, Senior Director IT Infrastructure Services bij NXP, uitlegt “Lag de verantwoordelijkheid voor IT bij lokale support teams, die hun eigen engineers hadden. Voor ondersteuning moesten de werknemers naar de lokale IT-afdeling, waar ze terecht konden voor de oplossing van problemen of bijvoorbeeld een nieuw notebook.” NXP stond toen voor de uitdaging om hun processen te stroomlijnen en het gehele netwerk efficiënter te maken. Laten we kijken hoe ServiceNow hen met deze complexe procedure heeft geholpen.
IT-servicemanagement
NXP implementeerde ServiceNow als hun IT-servicemanagementsysteem zodat de aanwezige technologie gebruikt kon worden voor het monitoren en aansturen van al hun IT-operations. ServiceNow was, naast het registreren van incidenten en big data analytics, in de eerste plaats nodig voor het monitoren en de probleemanalyse, om zo door middel van configuratie management de efficiëntie te vergroten en een consistente productprestatie van NXP hoog te houden.
De voornaamste reden om voor ServiceNow te kiezen was voor Sebastiaan Laurijsse de mogelijkheid voor echte integratie. Hierover zegt hij: “ServiceNow is er als enige leverancier in geslaagd de deeloplossingen daadwerkelijk in één goed werkend platform te integreren. Het systeem is bovendien open en flexibel, zodat we in staat zijn om gemakkelijk eigen workflows te definiëren, waarmee we alle IT-processen kunnen beheersen. Dat heeft ontzettend geholpen bij het opzetten van een globale IT-dienstverlening.” Volop lof dus!
R&D IT-infrastructuur
Eén van de grootste afdelingen bij NXP is Research & Development (R&D), die goed is voor zo’n 14 procent van de jaaromzet van het bedrijf. Na de succesvolle implementatie van ServiceNow in IT-operations, was de volgende logische stap om het platform in te zetten voor de herinrichting van de IT-infrastructuur van de afdeling Research & Development. Dit hield echter meer in dan het simpelweg aanpassen van een aantal processen; de R&D afdeling bij NXP heeft negen datacenters met duizenden servers die, onder andere, gebruikt worden om te simuleren hoe verschillende producten zich gedragen onder specifieke omstandigheden. Zoals Sebastiaan Laurijsse zelf zegt: “R&D is voor NXP van levensbelang.” Dit betekent dat de druk op de afdeling enorm is en de uiteindelijke oplossing dus snel, toegankelijk en efficiënt moet zijn om te kunnen slagen.
Om deze complexe systemen volledig te integreren binnen een ServiceNow kader, moest alles worden teruggebracht tot werkbare onderdelen die passen binnen het Now Platform – de bedrijfsprocessen automatisering van ServiceNow. Na veel hard werk is een platform neergezet voor het management en de orkestratie van het R&D proces, waarmee een continue proces is ontstaan voor de ontwikkeling van nieuwe producten met behulp van big data analytics en test-en-release automation – precies zoals Sebastiaan Laurijsse het voor zich zag! Over het gehele proces zegt hij: “Het is belangrijk dat onze ontwikkelprocessen traceerbaar en herhaalbaar zijn en dat er zo weinig mogelijk disrupties ontstaan. Voor mij zijn Autonomous IT-operations en Total Quality het einddoel. Daarbij faciliteert de IT-infrastructuur de primaire werkprocessen niet alleen, maar ze beheerst het hele proces en automatiseert het.” Uit bovenstaande blijkt niet alleen duidelijk hoe blij Laurijsse is met het eindproduct, maar ook zijn hoop op verdere ontwikkelingen in de toekomst.
Met een volledig operationeel Now Platform kan NXP al haar processen vanuit één plek orkestreren. Hierdoor weet iedereen precies wat hij moet doen en wordt de kans op risico’s of fouten aanzienlijk verminderd. Als er zich onverhoopt toch incidenten voordoen, zal het systeem deze direct herkennen en onmiddellijk oplossen. Dit betekent dat het bedrijf zoals gewoonlijk verder kan werken zonder verlies aan effectiviteit of efficiëntie. “Het Now-platform is open en stelt ons in staat om de werkprocessen flexibel in te richten en te orkestreren. We kunnen gemakkelijk koppelen met andere systemen, die voor de werkprocessen van belang zijn en we kunnen alle R&D IT data door of via het ServiceNow-platform beschikbaar stellen,” legt Sebastiaan Laurijsse uit.
Samenvattend speelt ServiceNow een sleutelrol in het stroomlijnen en versnellen van de R&D afdeling bij NXP. Bovendien zijn door de verhoogde effectiviteit van IT-operations de kwaliteit, snelheid en efficiëntie van het bedrijf explosief gestegen, wat het mogelijk maakt de productontwikkeling te verbeteren en steeds te blijven voldoen aan de eisen van de klant.
Wilt u weten wat ServiceNow voor u kan betekenen? Bekijk dan vandaag nog al onze diensten online.
Kom meer te weten over ServiceNow